De werking van de Welpentak draait rond het Jungleboek van Rudyard Kipling. Dit boek vertelt het verhaal van Mowgli, die als kleine jongen wordt opgenomen in een horde wolven. Zo leert hij overleven in de jungle en omgaan met de andere dieren.

De leiding leert de Welpen verantwoordelijkheid te dragen in kleine en grote groepen en focust zowel op het ontwikkelen van de identiteit en interesses van elke Welp als het respect hebben voor elkaars eigenheid. De methode om dit doel te bereiken is volledig gebaseerd op het samenspelen. Een open houding zorgt voor een goede groep. De jongste Welpen leren van de oudsten, de oudsten dragen dan weer zorg voor de jongeren. 

Via de badgewerking kan iedere Welp tonen wat hij/zij kan. Een kind krijgt de kans om een test af te leggen en kan hiermee een badge verdienen die de Welp dan met trots op het uniform mag hangen. Zo zijn er kentekens voor sportieve, muzikale en nog vele andere kwaliteiten te bemachtigen. Op deze manier gaan kinderen zichzelf ontdekken en worden ze gestimuleerd om hun grenzen te verleggen.

Aangezien de Welpen een grote groep zijn, worden zij onderverdeeld in verschillende nesten. Via deze nesten leren kinderen ook in kleine groepjes te werken. In elk nest wordt een nestleid(st)er en hulpnestleid(st)er aangesteld. Een laatstejaars-Welp krijg zo de kans om zijn of haar verantwoordelijkheidsgevoel te ontwikkelen.

De leiding draagt een naam van een figuur uit het Jungleboek. In de horde wordt de takleid(st)er Akela genoemd. Hij/Zij leidt de horde en de Oude Wolven (= leiding). Met het Groot Gehuil roept Akela de horde samen aan de raadsrots. Dit wordt uitgevoerd bij het begin van de bijeenkomsten. Wanneer een nieuwe welp zich aanmeldt in de horde begint zijn opleiding. De nieuwe welp wordt daarna door de horde opgenomen en legt de welpenbelofte af op kamp.

Deze belofte luidt:

Akela
Graag wil ik welp zijn van onze horde.
Daarom wil ik mijn best doen om flink mee te spelen met alle welpen en oude wolven.


Een welp probeert ook te leven naar de welpenwet:

Als welp speel ik samen met de anderen in de jungle
Ik luister naar de oude wolven.
Ik ben eerlijk, vriendelijk en hou vol.

 

Leiding

Akela: de leider van de horde. Hij verzamelt de welpen aan de raadsrots en allen dienen te gehoorzamen.

Raksha: de moederwolf. Zij nam Mowgli in haar hol en voedde hem op.

Baloe: de wijze bruine beer. Hij heeft Mowgli alle wetten van de jungle geleerd. Hij is de leermeester van alle jonge wolven.

Hathi: het hoofd van de olifantentroep. Zij is de wijze olifant en de baas van de jungle.

Kaa: de koningspython. Hij is zeer oud en weet alles af van de jungle.

Bagheera: de zwarte panter. Hij is Mowgli's beste vriend en zorgt ervoor dat het mensenkind in de horde wordt aanvaard.

Chill: de wouw: Hij is de boodschapper. Overdag houdt hij de wacht over de jungle.

Mang: de vleermuis: Hij houdt de nachtwacht in de jungle.

Rikki-Tikki-Tavi: de mangoest.

Ikke: het stekelvarken.

 

E-mailadres

welpen.260fos@gmail.com

 

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb